We use cookies.

Learn more

Nálatok kik kapták a legtöbb agrártámogatást? 2017. március 2.

Kijöttek a tavalyi agráradatok. Hét év támogatásai hasonlíthatók össze települési szinten a K-Monitor infovizualizációjában. Tavaly 100 ezren látták.

Kijöttek az adatok, melyből évről évre a magyar agrárium legpontosabb, legátfogóbb diagnózisa nyerhető. Egy gigantikus táblázatról van szó több százezer sorral, ezt a kezelhetetlen adatmennyiséget tettük újra kereshetővé. Tavaly az Indexen is járt az eszköz, így több, mint százezren böngészhették településük, szülőfalujuk földesurait, vagy kerestek például a felcsúti támogatottakra. Idén tovább pontosítottuk az adatokat és frissítettük az ábrát a 2016-os számokkal, így már 7 év adatai hasonlíthatók össze. Az ábra természetesen kinagyítható és beágyazható. Jó böngészést! 

Mindig is kíváncsi voltál rá, hogy ki kapja a legtöbb pénzt a földjei után ott, ahol laksz? Érdekel, ki vásárolta fel a határt a szülőfaludban illetve kinek van a legtöbb földje és ezzel párhuzamosan komoly gazdasági befolyása az településeden? Az agrártámogatások mértéke kisebb, vidéki településeknél vetekszik az önkormányzat éves költségvetésével, ráadásul nagyrészt ezekre a számokra vagyunk ráutalva, ha ki akarjuk deríteni, hogyan változnak a magyar vidék erőviszonyai. Szerencsére ma már egy kattintással megnézheted, mi a helyzet: a K-Monitor ugyanis egyszerűen kereshetővé tette azt, hogy a magyar településeken ki mennyi agrártámogatást kapott 2010 és 2016 között!

Akié a föld, azé az ország?

Ha ez igaz, akkor nagy bajban vagyunk: az adatok azt mutatják, hogy a támogatások nagy része kevesek kezében összpontosul. A települési számok némileg csalókák, mert a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, ahonnan az adatok valók, nem azt tartja számon, hogy hol vannak a földek, amelyekre megpályázzák a támogatást, hanem hogy mi a pályázó címe. Mindenesetre idén is sok érdekességet rejteget az ábra és a mögötte lévő adatbázis - ha valahol kiugró, a korábbi évektől jelentősen eltérő számokat találsz, írd meg nekünk kommentben, vagy az info@k-monitor.hu címre és utánajárunk! Hamarosan - a korábbi évekhez hasonlóan - érkezik az átfogó agrárelemzésünk, amelyben megmutatjuk, hogyan alakult a tavalyi év az ország legnagyobb földesurai számára.

 Az ábra összesen 640.294.233.557 forint sorsát mutatja!

Böngészd teljes képernyőn az interaktív infografikát! Az ábra beágyazható, örülünk, ha más felületen is bemutatod. Már gőzerővel dolgozunk az elemzésen és rajzoljuk újra a céghálókat. Ezt önkéntes munkával csináljuk, kérlek támogasd az erőfeszítéseinket!

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas


Ábra, adatok: Vámos Kriszti, Juhász Attila - Szöveg: Merényi M.