We use cookies.

Learn more

Az antikorrupciós jelentésről kérdeztünk, a Bizottság titkolózik 2017. április 21.

Politikai korrektség brüsszeli módra: sérti a tagállamokat, ha a Bizottság az uniós források szétlopásáról beszél? Jó, akkor állítsuk le az antikorrupciós jelentést, és titkoljuk el a benne foglaltakat! Partnerünkkel, az Access Info Europe-pal közösen adtunk be közérdekű adatigénylést az Európai Bizottságnak.

Az eddig elkészült tagállami jelentéseket, illetve a döntés-előkészítő dokumentumokat szerettük volna hozzáférhetővé tenni, amit a Bizottság vélhetően politikai nyomásra rejteget. A kért adatoknak csak egy részét, azt is hiányosan kaptuk meg.

A következő dokumentumokat kértük a Bizottságtól annak érdekében, hogy az állampolgárok tisztábban láthassanak az ügy kapcsán és az eddig elkészült anyagok se vesszenek kárba:

- a már elkészült jelentések a tagállamokról a 2017-es Antikorrupciós Jelentés keretében,

- a dokumentumok, jegyzőkönyvek és azon ülések résztvevői, amik megelőzték a döntést, miszerint nem adják ki 2017-ben a jelentést,

- a tagállamok és a Bizottság között zajló kommunikáció dokumentumai, a tagállamok visszajelzései, javaslatai az Antikorrupciós Jelentés kapcsán.

Mire számítottunk Európai Uniós civilekként? Arra, hogy a döntéshozók az átláthatóság és az antikorrupció nevében hozzáférhetővé teszik a kérésre a dokumentumokat, ahogy azt egy demokratikusan működő intézményrendszerben illik. Így nyilvánosak lehettek volna az elkészült jelentések, amit a média, az állampolgárok és a politikusok is felhasználhattak volna egy tisztább és világosabb diagnózis felállítására a tagállamok korrupciós viszonyait illetően, továbbá tiszta képet kaphattunk volna arról, milyen diskurzus előzte meg azt a döntést, hogy nem folytatják a 2014-ben útjára indított jelentést.

A Bizottság ezzel szemben válaszában kifejtette: a kért adatok többségéhez való hozzáférés korlátozná az uniós döntéshozatali munka szabadságát és minőségét. Az elküldött dokumentumok tartalmának jelentős részét így kitakarták, több kért anyagot pedig el sem küldtek. A megnyirbált dokumentumokat böngészve könnyen világossá válik, hogy a célunkat, az ügyben való tisztánlátást nem értük el. Azt például, hogy miért nem folytatják a 2014-ben elindított jelentést, annyival magyarázták, hogy "nem feltétlenül a hasonló jelentések folytatása a legjobb módszer az előrehaladásra" dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben! Talán ez velünk a baj.

▶︎ Támogass minket adód 1%-ával: adószámunk 18193288-1-42,

▶︎ vagy pártolói tagként: patreon.com/kmonitor

▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas

 Mivel a dokumentumok jelentős részét meg sem kaptuk, felülvizsgálatot kérünk az uniós szervtől. Meggyőződésünk, hogy uniós civilként, illetve állampolgárként jogunk van belelátni a döntéshozatalba, és magyarázatot kérni a döntéshozóktól, ez pedig csak a megfelelő információk hozzáférhetőségével biztosítható. A történetet továbbra is figyelemmel kísérjük, a fejleményekről természetesen beszámolunk, hiszen ha van jelentés, ha nincs, a korrupció csak burjánzik tovább hazánkban és az Európai Unió tagállamaiban.

A közérdekű adatigénylést és a megkapott dokumentumokat itt tudod megnézni.