We use cookies.

Learn more

A szülések 68 százalékánál fizetnek hálapénzt 2020. december 16.

Tizenegyezren töltötték ki az Ígyszültem.hu szülésélmény-térképet. A válaszokból többek közt kiderült, hogy a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege pedig 111 ezer forint. Becslésünk szerint így nagyságrendileg 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege egy évben.

Az egészségügyet érintő korrupció legismertebb megjelenési formája Magyarországon a leegyszerűsítve hálapénznek nevezett valami, amit a betegek vagy hozzátartozóik a jobb minőségű ellátás, az emberséges hozzáállás reményében vagy pusztán megszokásból fizetnek az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak. Annak érdekében, hogy mélyebben megismerjük a szülészeti hálapénz közvetlen hatásait, 2020 nyarán elindítottuk az Ígyszültem.hu oldalt, ahol arra kértük azokat az anyákat, akik az elmúlt 10 évben állami intézményben hozták világra gyermeküket, hogy számoljanak be a szülésélményeikről. Októberig több mint 11.000 válasz érkezett.

Fontos leszögezni, hogy a felmérésben minden nem lepapírozott, tehát számla nélküli, feketén, akár borítékban teljesített (például a szülés levezetéséért adott) kifizetést hálapénznek tekintettünk.  Ez sokszor olyan esetben is előfordult, amikor cseppet sem volt hálás a páciens. Ugyanakkor érkeztek szép számmal olyan válaszok is, amelyek szerint a hálapénz valóban a köszönet jeleként volt értelmezhető.

A kutásról szóló beszámoló elérhető a K-Monitor blogján.